Just nu i din trädgård – Vår!

körsbärsblomMARS

Fåglarna är trädgårdens bästa vänner! Ge dem mat och husrum och du kommer bli tusenfaldigt belönad. Fågelungar lever på skadeinsekter! Sätt upp fågelholkar i varje hörna av trädgården så att de får sitt eget revir eller städa ur befintliga så att det är klart för dem att checka in till våren.

Ris blir till vacker vårblomning
Ta in kvistar av äpple, kastanj, vide, forsythia, och körsbär. Det dröjer inte länge förrän vasen står i full blomsterprakt. Om du ger dem snittblomsnäring håller de längre.

Sådd
Dags att så paradisblomster, pelargon, klockranka, petunia, persilja, tomat och paprika. Glöm inte belysning!

Krukväxter
Mars är en optimal tid att plantera om krukväxterna i ny färsk jord, ge dem större krukor i fall de vuxit ur de gamla och beskär dem. Ju mer ljus desto mer vattning och näring behöver de, så börja försiktigt redan nu.

Lökväxter
Har du redan komponerat en liten vårkruka? Ta fram den och njut av krokus, vårstjärna, pärlhyacint, påskliljor och snödroppar. Lökar behöver näring för att kunna blomma år efter år. Strö benmjöl både på friland och i krukorna innan blomningen.

Potatis
Förgro potatis i äggkartong eller direkt på ett lager jord inomhus redan nu, då har de ett försprång när de skall planteras ut i landet. Har du ont om plats? Plantera dem lager på lager i stora hinkar, det fungerar utmärkt och du kan skryta med egen potatis så tidigt som till midsommar!

Redskapsvård
I en perfekt värld så har man redan gjort all redskapsvård i samband med höststädningen men tiden räcker inte alltid till. Passa på att se över redskapen inför kommande säsong, om du är rädd om dina redskap och verktyg så håller de länge och du sparar pengar. Slipa till sekatören, laga spadarna och gör service på gräsklipparen.

Se upp för blödare
Valnöt, kastanj, avenbok, björk, körsbär och lönn savar kraftigt på våren och skadas av beskärning. Förboka JAS-beskärning för dessa träd (juli-augusti-september).

Lätta och jordförbättra
När vårlökarna börjar titta fram är det dags att lätta på vintertäckningen i rabatterna för att hjälpa dem få lite ljus. Detta gäller inte de växter som lider av vårsolen som barrväxter och klätterrosor. Passa på att jordförbättra när du lättar på täckningen. Mylla ner kompost och brunnen gödsel i perennarabatten. Ryck ogräs redan nu om du hittar några, du sparar mycket tid i sommar på detta sätt.

I kallväxthuset
Sallad och rädisor kan sås redan nu om du ställer in en fläkt för frostnätterna. Passa på att städa inför kommande säsong.

Möblera om i trädgården
Om tjälen släppt kan du passa på att flytta en buske eller ett träd innan växten kommit igång. Var varsam med rötterna, klipp av skadade rötter med sekatör för ett jämnt snitt. Det är lätt för svampar och parasiter att få fäste i brutna ojämna ytor.

Förhindra att rådjuren gör din trädgård till ett smörgåsbord
Blanda 500 gram blodmjöl med 10 liter vatten och 1 dl ammoniak. Doppa sedan mossa eller oasis i blandningen och placera ut på pinnar runt lökar och andra växter som rådjuren gillar.

Ogräs blir till läcker soppa, använd de späda nässlorna.

Recept
2 l nässlor
1 l Vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 msk smör
3 msk vetemjöl
1 dl grädde
2 st ägg, hårdkokta

Tillagning
Koka nässlorna i vatten i 15 minuter. Ha locket på. Låt sedan nässlorna svalna och krama ur vätskan. Spara vätskan från kokningen.
Hacka dem och knåda ihop en ”kula” av smör och mjöl. Koka upp nässelspadet igen och lägg i 1-2 buljongtärningar. Tillsätt mjöl och smör. Rör om och låt soppan småkoka i ca 5 minuter. Lägg i nässelhacket och grädden.
Servera med en ägghalva i varje sopptallrik.

Nässlor är också kalasbra gödning för växter, här är recept på en inte så läcker soppa:

1 kilo färska nässlor
10 liter vatten

Låt stå i ca en vecka, rör om då och då – det luktar hemskt, men det skall det göra!
Sila bort växtdelar och spara extraktet. Späd sedan 1 del extrakt och 10 delar vatten när du vattnar, vattna hellre svag dos ofta än stark dos sällan.

just nu vårAPRIL

Vårstädning och fix
Ta tag i det jobbiga redan nu så att det blir tid till att njuta under sommaren. Laga trasiga trädgårdsmöbler och byt ut skadade stenar i rabatter och gångar. Sätt upp ett stöd för till exempel hallonbuskarna eller pionerna. Komposten skall luftas innan materialet från vårfixet läggs i. Rör om ordentligt!

Ta hand om fåglarna
Se till att ha ett litet fågelbad så att de lockas till trädgården, eller städa ur det befintliga och fyll på med färskt vatten.

Rosbeskärning och putsning av klängväxter
I april brukar det vara tid att beskära rosorna. Detta skall ske i samband med björkarnas lövsprickning- när björkens blad är stora som musöron. Har du inte tid? Klicka här så kommer jag och hjälper dig! Beskär klätterväxter såsom senblommande klematis, kaprifol och klätterros och bind upp där det behövs, innan de skjuter skott.

Plantering
I april brukar vi kunna börja plantera buskar, perenner, rosor, och träd. Behöver du hjälp med inköp och planering kan du kontakta mig här.

Sådden inomhus
Krasse och tagetes har kort tillväxttid och kan sås i april. Detta gäller även tomat och majs som skall ut i grönsakslandet senare.

Potatis
När temperaturen i jorden har nått ca 8 grader kan potatisen sättas ut i landet. Har du förplanterat dem i hink kan du gräva ned hela jordklumpen med potatis i, om inte, var då försiktig med groddarna som lätt går av. Innan du sätter potatisen skall landet vara grävt och gödslat, gräv sedan fåror som är ca 10 cm djupa, potatis skall aldrig nås av solljus. Under sommaren skall plantorna kupas 2-3 gånger för riklig skörd!

Frostskydd
I april kan det bli hårda bakslag när frosten återkommer efter några dagars värme. Växter kan skyddas med fiberduk, var beredd med värmefläkten i växthuset och ta in krukorna som stått ute. Tomat och chili är extra känsliga!

just-nu-majMAJ

Såmånaden är här
Maj är månaden då man kan börja så på friland, både grönsaker och blommor. Så dill, sockerärt, sallat, persilja, palsternacka, morot, majrova, kålrabbi och spenat. Ettåriga blommor såsom solros, ringblomma, atlasblomma, blåklint, riddarsporre och förgätmigej kan också sås direkt på friland. Se till att det är minst 12 plusgrader i jorden innan du sår rödbeta, fänkål, märgärtor och bönor.

Utplantering och avhärdning
Alla växter som drivits upp inne eller övervintrat skall avhärdas under en vecka. Ta ut i skuggan på morgonen och låt stå under dagen och ta in dem till kvällen. När veckan är slut kan man börja vänja dem vid solen i ytterligare några dagar, lägg till en timme soltid per dag. Detta gäller uppdrivna plantor, fuchsior, pelargoner och andra växter såsom medelhavsväxter i kruka. Sedan kan man plantera ut dem i rabatten. Alla inköp av barrotade växter behöver mycket vatten när de planteras, se till att genomvattna rejält.

Lökar
Vårlökar som blommar nu måste få behålla bladen tills de vissnat, då förs näring tillbaka ner till löken och ger förutsättning för fin blomning även nästa säsong. Själva blomman kan man dock med fördel klippa av och slänga i komposten. Passa på att markera vart nya lökar skall sättas till hösten, då det inte går att se var de stått när de vissnat ner. Plantera höstlökar och knölar såsom dahlia, bukettanemon, montbretia, gladiolus, doftlilja, knölbegonia och kanna. Placera direkt i rabatten och sätt även ut de lökar som förodlats inomhus. Se till att frosten är över bara! Verkar detta för krångligt och tidskrävande? Be om hjälp! Klicka här.

Beskära och klippa
När växterna kommit igång ser man det som dött under vintern. Såga bort skadade trädgrenar, och klipp bort vissna kvistar på buskarna. Skär ner lavendeln till hälften för att få en fin blomning. Vårblommande buskar såsom forsytiha, rosenkvitten, syrén och spirea skall beskäras direkt efter blomningen. Ring mig om du behöver hjälp! Klicka här.

Skadedjursjakt
Ju tidigare man börjar jakten på spansk mördarsnigel, desto större effekt får man. Klipp av huvudet med sekatör, salta, koka eller frys ihjäl dem. Det är äckligt, men det är bara att bita ihop. Håll efter bladlössen och liljebaggarna. Spola bort lössen med kallt vatten och hård stråle eller gå på med såplösning. Plocka bort liljebaggarna i kejsarkronan.

Recept på såplösning:
Ca 0,5 dl såpa
1 liter vatten
(1 msk rödsprit)

Filmjölkslösning mot bladlöss:
en del filmjölk
en del rödsprit
sju delar vatten

Ogräsjakt och jordluckring
Se till att hålla jorden lucker och porös för att växterna skall få optimal trivsel. Trampar man ned jorden så blir den för kompakt. Se till att hacka lite extra där du ser att små ogräsplantor har slagit rot.

Växtstöd
Om du inte redan ordnat med stöd till pionerna, höstaster och riddarsporre, gör det nu innan de växer sig för stora och inte har någon nytta av dem.