Just nu i din trädgård – Vinter!

DECEMBER

Ved
Ta in ved till julbrasan och skydda den mot fukt. Lägg aldrig veden direkt mot marken utan ha ett underlag med luftspalt, såsom pallar eller plankor.

Vattenslangar
Töm alla vattenledningar! Slangar och tunnor kan sprängas av isen om de inte töms. Ta in vattenspridaren.

Julblommor
Se till att frossa i julblommor nu när det är dvala i trädgården. Utmana dig själv och gör julgrupper, antingen till dig själv eller som present. Sätt upp kransar på dörrarna och lägg granris utanför dörren.

Pyssel
Gör egna islyktor! Fyll en behållare med vatten och låt frysa, ta ut och ställ ett ljus i!

Planering
Dags att ta tag i planeringen av nästa trädgårdssäsong. Ring mig! Klicka här.

JANUARI

Växter som är i vinterförvaring
Glöm inte bort medelhavsväxterna, fuchsiorna eller pelargonerna! Låt dem inte torka ut helt men vattna sparsamt. Ta en sväng med sprayflaskan över citronträdet, det tar upp fukt igenom bladen likaväl som rötterna. Även de vanliga rumsväxterna mår bra av en dusch, då inomhusluften är torr under vintern.

Gräsmattan
Denna tid är extra känslig för gräsmattan, speciellt när det är frost utan snö. Trampar du på gräset så kan det bli gula kala fläckar till våren. Spara promenaderna till sommaren!

Planering
Tröstshoppa fröer! De mörkaste av månader är perfekt för planering, ritningar och inköp av frönyheter och gamla godingar. Scanna nätet och olika kataloger. Klockranka, chili, aubergine, kronärtskocka och jätteverbena kan sås redan nu, då de tar lång tid på sig att utvecklas. Har du stora planer på att göra om i trädgården till våren? Klicka här för ritningar och råd!

Efter julen
Klipp ner granen och använd riset som skydd för rosor och andra känsligare växter. Spara lökar som amaryllis och hyacint till nästa säsong och ta tillvara på murgröna, julstjärna och dvärgcypress. Plantera om och ha som gröna inomhusväxter eller plantera ut till sommaren.

Vinterförvaring av äpplen
Titta till under tidningspappret och avlägsna dåliga äpplen så att inte rötan sprider sig.

Belysning
Ha kul med trädgårdsbelysning! Klä in ett träd eller sätt upp en effektfull spotlight som accentljus. Inomhusväxter kan behöva en ljuskick. Satsa på led eller halogen då glödlampor avger värme och inte ger ett bra ljus.

Skydd av unga träd
Rådjuren, älgarna och hararna älskar att knapra på stammarna och kronan på ungträd. Klä in stammen och kronan med hönsnät och plasthylsor. Rötterna gillar sorkarna, som hindras av hönsnät runt rötterna eller om snön stampas till runtom stammen.

Snö
Skaka bort den värsta snön och sätt upp stöttor ifall det kommit mycket snö som tynger ner grenarna.

FEBRUARI

Trädskydd
Tag en borste och borsta bort mossa eller lavar från stammarna i trädgården, dessa är ett perfekt gömställe för skadedjur. Stammarna kan även ta skada och spricka av stark sol. Säckväv eller vattenbaserad vit färg funkar fint som skydd.

Beskärningstid
De flesta träd mår bäst av att beskäras under JAS-perioden, (Juli Augusti September). Det går dock bra att beskära äppel- och päronträd nu under februari om det skulle vara så att du inte hann med det under sensommaren. INTE TID? Klicka här så kommer jag och hjälper dig! Andra träd som också kan beskäras nu är pil, schersmin, rönn, oxbär, kornell, häggmispel och hagtorn.

Tid att ta ymplingar
I samband med beskärningen kan du ta ympkvistar som du förvarar i kyla och inlindade i plast och sand eller mossa. När saven börjar rinna i vår är det dags att ta fram dem och sätta igång.

Halkskydd i trädgården
Jag rekommenderar sand till halkskydd i trädgården! Salt är skadligt för växtligheten i trädgården sliter dessutom på skorna.

Sticklingar
Vill du spara pengar på att köpa plantor? Ta sticklingar på de inomhusväxter du har. Pelargoner är tacksamma att ta sticklingar ifrån. Älskar du fuchsia? Då kan du köpa små sticklingar i butiken redan nu och låta dem växa till sig till våren i stället för att köpa fullvuxna plantor.

Sådd
Har du inte redan börjat, kan du nu sätta igång sådd av växter som behöver lång tid till sig att till gro, exempel jätteverbena, kronärtskocka, purjolök, leverbalsam, chili, petunia, paprika, blomstertobak och tomat. Sätt på extrabelysning för bra resultat.

Solskydd
De närmaste månaderna är kritiska för vissa växter. Solen blir starkare och gassar på, medan det fortfarande är tjäle i marken. Detta medför att vatten dunstar ifrån växternas blad och barr, men de kan inte suga upp vatten från rötterna. Var rädd om rododendron, lagerhägg, buxbom, mahonia och alla barrväxter igenom att skugga med väv eller granris.

Förberedelse i växthuset
Ta bort snön från taket för att förhindra skador och ta en sväng för att se hur vintern gått åt på konstruktionen.