Just nu i din trädgård – Sommar!

trg_bricka
JUNI

Utplantering
Dags att ta ut allt som är grönt i trädgården! Efter avhärdning kan blommor och grönsaker fördelas i rabatter och längor i landet. Även inomhusväxter kan ställas ut i krukor.

Sådd
När rädisor, sallat, ruccola och koriander är skördat kan man så nästa omgång för att alltid ha tillgång färska grönsaker i middagssalladen.

Gallra och klipp i kökslanden
Se till att gallra bort en del späda små plantor där de växer för tätt, så att de som blir kvar kan växa till sig. Det blir ingen tillväxt om de står för tätt. Detta gäller framförallt palsternacka, majrova, kålrot, rödbeta och morot. Klipp ner penséerna och violerna så blommar de snart igen. Ta tjuvskott på tomaterna så att skotten inte snor näring från blommorna.

Ta sticklingar
Perenner kan förökas igenom sticklingar. Ta sticklingar på fagertrav, flox, lavendel, aubretia, astrar och prästkrage. Stick ner skotten i sandblandad och näringsfattig jord och håll fuktigt. Snar slår de rot och kan planteras i mer näringsrik jord.

Gödsling
Ge näring i små doser vid varje vattning istället för att göra det sällan och mycket. Gräsmattan mår bäst av om gräsklippet ligger kvar. Då behövs ingen mer gödsling.

Smultron
Passa på att ta en smultronrunda! Finns det något bättre än smultrontårta till midsommar?

Recept Smultrontårta
Sockerkaksbotten:
3 ägg
3 dl strösocker
6 msk varmt vatten
1 ½ tsk bakpulver
3 dl vetemjöl

Hallonfyllning:
3 dl vildhallon
2 msk strösocker
Garnering
4 dl grädde
2 tsk vaniljsocker
2-3 dl smultron

Tillagning:
Sockerkaksbotten: Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och strösocker poröst. Tillsätt vattnet under vispning. Blanda bakpulver och vetemjöl. Tillsätt detta till äggsmeten under omrörning. Häll smeten i en välsmord och bröad rund form med löstagbar kant. Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter. Kontrollera med en sticka så att den är genombakad. Låt svalna och dela därefter i två delar.

Vildhallonfyllning: Blanda vildhallon och strösocker. Bred ut fyllningen mellan de två sockerkaksbottenhalvorna. Garnering: Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret. Bred ut vaniljgrädden över hela tårtan. Strö ut smultronen över tårtan.

JULI

Putsa, gallra och pincera
Gallra kart på äppelträden så att inte grenarna tyngs ned och bryts av. Några fingrars mellanrum bör finnas mellan varje kart så att alla får sol och kan mogna. Pincera spaljéfruktträden genom att klippa in årskotten, detta hjälper trädet att bilda ny frukt. Verkar det krångligt? Kontakta mig så kommer jag och hjälper till! Ta bort vildskott på förädlade rosor och buskar. Alla skott under ockuleringsplatsen är från grundstammen. Plocka bort vissna blommor på ettåriga växter så kan de svara med en andra blomning.

Pollinera och bind upp tomaterna
Fortsätt att ta tjuvskott och skaka lite på plantorna för optimal pollinering av blommorna. Bind upp dem så att de får hjälp att bära upp all frukt.

Potatisen
Kupa upp runt potatisen 2 –3 gånger under sommaren så att inte knölarna blir gröna, detta speciellt efter ett kraftigt skyfall.

Skörd
Kryddorna skall skördas innan de blommar för att smaka som godast. Se till att lägga dem på tork på en luftig och torr plats. Bästa tid att skörda är mitt på dagen en solig dag.

Vattna, vattna och vattna
Tag för vana att vattna tidigt på morgonen eller på kvällen, på dagen avdunstar vattnet fort av solens värme. Ordna med semesterbevattning, jag kan hjälpa till. Klicka här!

Skadedjursbekämpning
Håll efter lössen och plocka larver från kålplantorna.

AUGUSTI

Beskärning och putsning
Det är högtid för JAS-beskärningen (Juli, Augusti, September). De flesta buskar och träd mår bra av beskäras nu, när tillväxten avtar och luftfuktigheten är låg. Tag ändå för vana att kontrollera i facklitteratur vilken tid som är bäst för just dina växter. Ta hjälp från mig med äppelträdens vattenskott! Klicka här. Kartgallra en sista gång innan fruktskörden. Gör en sommarbeskärning av rosor som är remonterande. Ta bort blomman och de två närmsta bladen. Har du tur kan du få en extra blomning av fingerborgsblommorna om du klipper ner vissna stänglar.

Skördetid
Dags att få belöning! Ta tillvara på din skörd nu och njut. Det mesta av morötter, potatis, gurka, örter, lök, frukt och bär är redo att beredas för matlagning eller förvaring inför hösten. Gör egen saft och gelé till julbordet redan nu! Häng upp lök och vitlök på torkning.

Gödsling
Alla grönsaker som fortfarande växer måste ha fortsatt gödsling för att kunna växa till sig innan frosten, detta gäller även ettåriga blommor. Detta gäller inte buskar, träd och perenner. Nu skall de förbereda sig inför hösten och det är dags att sluta med gödningen. För mycket kväve ökar risken för vinterskador.

Ängen                                                                                                                                                          Har du en sommaräng är det dags att slå den nu, de mesta har blommat över. Hjälp gärna ängen på traven genom att mylla ner frökapslarna från blommorna mellan grässtråna och gödsla inte, det gör att gräset tar över och blommorna minskar. Vill du inte slå den själv? Kontakta mig!

Jordgubbslandet
Skörden är över och det är hög tid att pyssla om jordgubbslandet. Klipp av alla revor och sätt dem i krukor om du vill utöka jordgubbslandet nästa år. Rensa ogräs och ta bort vissna blad. Lägg ut en sista gödsling av välbrunnen stallgödsel.

Sådd
Än kan man så! Maché, huvudsallat och pak choi blir allra bäst om man sår dem på sensommaren. Så och reparera gräsmattan under sen augusti/ september, fröna gror snabbt när nätterna blir längre och fuktigare. Tvååriga växter kan med fördel sås nu, då blommar de redan nästa år.

Växthuset
Vädra ut i växthuset ofta, speciellt under denna tid. Om det blir för varmt dör växterna och allt ditt hårda arbete går till spillo.