Just nu i din trädgård – Höst!

P1030899
SEPTEMBER

Plantering och delning
Snabba på att köp lökar till våren, favoriterna tar snabbt slut. Nu är det perfekt att sätta tulpaner, narcisser och hyacinter. Nu kan du gräva upp och dela perennerna för att få ännu fler blommor att njuta av.

Samla frön
Ta en vända och samla frön i trädgården, perenner som akleja, pion och vallmo kan man aldrig ha för mycket av. Krassen är lätt att ta frö av under hela hösten. Kanske kan du göra egen krassekapris om du får för mycket frö?

Äppelskörd
Dags att skörda äpplen och annan frukt. Frukterna kan hålla sig hela vintern med rätt förvaring. Lägg dem inlindade i tidningspapper och förvara dem mörkt och svalt.

Vinterförvaring
Dags att plocka in amaryllisen som stått och bladat till sig, alla medelhavs krukväxter såsom pelargoner och olivträdet vill komma in före första frosten. Det är bättre att ordna med god vinterförvaring redan nu så att du slipper stå ute i hösteregnet och jobba.

Beskärning och ansning
Klipp ner hallonplantorna i trädgården. Alla grenar som burit frukt skall avlägsnas ända nere vid basen. Detta gäller såklart inte hösthallon som fortfarande ger bär. Slå av potatisblasten för bästa mognad av vinterpotatisen.

Frosten kommer
Sätt in värme i växthuset inför kommande frostnätter. Skydda dahliorna med fiberduk tills de blommar över, sedan är det dags att gräva upp dem för vinterförvaring.

Gräsmattan
Har du problem med mossa är det dags att kalka gräsmattan nu. Ring mig så kommer jag och hjälper till. Klicka här!

Skadebekämpning
Se över kompost och vänd en sista gång. Sätt limringar runt fruktträden för att förhindra frostfjärilens larver att krypa upp i trädkronan.

OKTOBER

Höststäda
Tvätta alla krukor för att förhindra sjukdomar och ta in dem för förvaring. Tvätta och laga alla redskap, slipa och olja in knivar och sekatörer inför nästa säsong. Skapa ordning så att du lätt hittar. Ta in utemöbler och prydnader. Kratta ihop löven och skapa en hög till igelkottar och paddor inför vintern. Det är dags att klippa gräsmattan för sista gången och ställa in gräsklipparen för vinterförvaring. Håll en något högre klipphöjd såhär års, 4-5 cm är lagom. Gör rent i växthuset med såpa och byt ut hälften av jorden. Höstgräv trädgårdsland med hög lerhalt. Gör en sista storstädning i dammen, ta upp pumpen och tvätta filter. Kolla upp eldningsreglerna i din kommun, oftast kan man elda upp ris och och löv vid denna tid. Rensa bland rosenblad och andra växter som har sjukdomar, dessa skall brännas och inte läggas på komposten. Inte tid? Jag kommer och hjälper till! Klicka här.

Vårlök och vitlök
Nu är det dags att sätta ner vitlök till nästa år. Har du inte hunnit sätta vårlökar går det fortfarande bra.

Växtfynda
Om det inte frusit i marken kan man fortfarande plantera träd och buskar inför nästa säsong, fynda i handelsträdgården när de säljer ut sommarens sortiment.

Skadebekämpning och skydd
Förebygg svampangrepp genom att plocka bort all frukt som ligger på marken och frukt som sitter kvar på träden. Det är dags att gräva upp dahlior, begonia, gladiolus och doftlilja som inte tål frost. Lägg dem i vinterförvaring torrt och svalt. Skydda persiljan med granris till nästa år.

Beskärning
Klipp inte ner perennerna förrän till våren, dels förhindrar du att fukt smyger sig ner i roten, dels ger de vissna bladen en god isolering mot kyla. Dessutom är det vackert att se blomställningarna frostbeklädda under vintern.

Sådden
Kål och purjolök tål kyla så låt dem stå kvar, det gäller även brysselkål och grönkål, de blir bara bättre av lite frost.

Växthuset
Om du har ett vinterväxthus är det dags att sätta upp bubbelplasten nu innan den riktiga kylan slår till.

NOVEMBER

Fåglarna
Häng ut bollar och lägg ut frö till småfåglarna för att hjälpa dem på traven nu när det är ont om insekter.

Belysning
Nu är det kul att belysa trädgården när nätterna är mörka. Om du vill ha hjälp med större projekt kan du kontakta mig. Klicka här!

Vattna
Barrväxter och städsegröna växter behöver en extra dos vatten på senhösten inför den långa vintern.

Vinranka
Nu i november/december är bästa tiden att beskära vinrankan, läs i facklitteratur hur du går tillväga, eller hör av dig till mig!

Löv
Ta till vara på de sista löven. Lägg i komposten eller gör en lövhög för igelkottarna. Använd gärna löv som vintertäckning av perenner och nyplanterade växter. Du kan också spara löv i svarta sopsäckar, där de ’snabbkomposteras’. Använd dem för jordförbättring till våren.

Växtskydd
Nu kan du stötta upp träd inför vinterns snö och sätta upp skydd mot harar, rådjur och gnagare. Sätt upp skydd runt stammarna, från marken och upp till 2 meter. Lägg nät över hela kronan på ungträd mot älgarna.

Uppdrivning
Dags att plantera amaryllis, och julhyacint så att de hinner blomma till jul!